Een workation kan tweeledig zijn: deels vakantie, en deels werken vanaf die vakantieplek. Het kan ook zijn: volledig werken, dus zonder vakantie op te nemen, maar wel op een vakantieplek. Als er tijdens de workation deels vakantie wordt genoten, dan wordt het verzoek om workation voor dat deel geregeld door de vakantieregelgeving. Ook zou je een workation kunnen combineren met een sabbatical waarbij je een langere periode vrij neemt van je werk (betaald of onbetaald) en tijdelijk je werkzaamheden staakt om jezelf persoonlijk of professioneel te ontwikkelen, nieuwe ervaringen op doet of gewoon tot rust komt.
Het opnemen van vakantie is geregeld in het Burgerlijk Wetboek (tenzij het in de arbeidsovereenkomst of in de cao anders afgesproken is). Wettelijk moet de werkgever een vakantieaanvraag goedkeuren. Dus dat deel van de workation kan een werkgever in principe niet weigeren. Voor het deel dat er tijdens de workation gewerkt wordt, geldt het verzoek om op een andere locatie te mogen werken. De Wet Flexibel Werken is hierop van toepassing. De werkgever mag het verzoek weigeren. Op de website van de Rijksoverheid staat dat de werkgever daarvoor een goede reden moet hebben, maar dat is niet juist. Wettelijk is de werkgever verplicht om de reden van de weigering schriftelijk op te geven, en dat hoeft niet per definitie een “goede” reden te zijn. Wel moet de werkgever het verzoek van de werknemer serieus overwegen en hij moet er met de werknemer overleg over hebben. Een verzoek om een workation moet minstens twee maanden voor het beoogde ingangstijdstip schriftelijk worden ingediend. De werknemer moet minstens 26 weken in dienst zijn. De werkgever moet uiterlijk een maand voor de gevraagde aanvangsdatum reageren, anders staat de workation vast. De werkgever moet erop toezien dat de werknemer tijdens de workation beschikt over een gezonde en veilige werkplek; dat valt onder de zorgplicht. De mate waarin de werkgever daar invulling aan moet geven, is afhankelijk van wat redelijkerwijs gevergd kan worden. Er kunnen dingen zijn waarvan het door omstandigheden niet redelijk is om die van de werkgever te verwachten. Er moeten allerlei afspraken gemaakt worden. Denk aan: beveiliging van de apparatuur, de bekostiging van de werkplek, de vergoeding voor gebruik van privémiddelen, en afspraken over contact en werkoverleg.
Bekijk hieronder de modelbrief voor het aanvragen van een workation bij je werkgever.
(Advocaat Hans Kamerbeek)
Voor wie is een workation in Casa Vitalidad geschikt?
Werknemers van bedrijven
Workation is vooral geschikt voor remote vriendelijke bedrijven zoals tech & IT-sector, startups, internationale corporaties en creatieve dienstverlening.
Met je gehele team van het bedrijf waar je werkt, is het mogelijk de gehele villa te huren. De villa is geschikt voor 7 personen. De prijs voor de verhuur van de gehele villa is €280/dag. Bij verhuur van meer dan 10 dagen geldt een korting van 5% op de totale verhuursom.
Ook is het mogelijk als individuele werknemer een losse kamer te boeken. Er is keuze uit een privé kamer of een gedeelde kamer. Kijk op de ‘casa webpagina’ voor de mogelijkheden en bijhorende prijzen.